in

CAD İş İstasyonları

CAD/CAM yazılımları son yıllarda bilgisayar teknolojisindeki gelişmeye paralel olarak yaygın bir kullanım alanı kazandı. Artan kullanımla beraber modellenen ürünlerin ve sistemlerin giderek daha karmaşık bir hal alması; kullanılan bilgisayar donanımında da CAD için özel tasarlanan iş istasyonlarını ortaya çıkardı. CAD programları için piyasada sunulan üst düzey iş istasyonları verimliliği artırmakta, CAM ve analiz yazılımı paketleri de CAD arayüzünü kullandığı için aynı oranda etkilenmektedir. Bu yazımızda iş istasyonlarının CAD yazılımlarına uyumlu olarak seçimini ele alacağız.

Öncelikle piyasada kullandığınız yazılıma uygun hazır iş istasyonları olduğunu belirtmek gerekir. Ancak isteyenler iş istasyonlarındaki CAD programları için optimize edilmiş bileşenleri ayrı ayrı da bulabilmektedirler. Bunun da ötesinde iş istasyonları hakkında bilgi sahibi olursanız fiyat/performans dengesini gözeterek seçim yapabilirsiniz. Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken unsurlara göz atalım.

is-istasyonu

1. İş istasyonu için bileşenlerin seçimi: Herhangi bir yazılımın performansı üst düzey donanım ile artırılabilir. Ancak iş istasyonlarında bu durum biraz daha özen gerektiren seçimler gerektirir. Seçim yaparken referans alacağınız en önemli kaynak yazılım sağlayıcınızın önerdiği donanımlar ve belirttiği sistem gereksinimleridir. Örneğin SolidWorks kullanıyorsanız ilgili sürüm için resmi internet sitesinde yayınlanan donanımları tercih etmelisiniz. Aynı durum için AutoDesk firması kendi tavsiye ettiği donanımları yayınlar.

Yaygın kullanılan yazılımların resmi sitelerindeki sistem gereksinimlerine ve onaylı iş istasyonlarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

SolidWorks Sistem Gereksinimleri

AutoCAD Sistem Gereksinimleri

Catia Yazılımı için Sertifikalandırılmış İş İstasyonları Listesi

2. İşletim sistemi seçimi: İş istasyonu olarak kullanılacak olan bilgisayarınızda hangi işletim sistemini kuracağınız da önemlidir. Desteklenmeyen bir işletim sistemi, iş istasyonu kuranlar için sıkıntı oluşturabilir. Örneğin SolidWorks yazılımı için sistem gereksinimlerinde Windows 8 (64 bit) önerilmektedir. Aynı işletim sistemi için 32 bit sürümü desteklenmemektedir.

3. İşlemci Seçimi: İşlemci olarak İntel ve AMD arasında tercihinizi yapıp yaptığınız işin niteliğine göre hızlı işlemci ya da çok çekirdekli işlemcilerden birini seçebilirsiniz. Örneğin işinizin çoğunluğu CAD modelleme ile geçiyorsa “hızlı” bir işlemciye bütçe ayırmanız yararınızadır. Fakat daha çok render yapıyorsanız “çok çekirdekli işlemci+güçlü ekran kartı” iyi bir seçim olur. Ayrıca işlemcinizin SSE2 desteği olması da üç boyutlu tasarımlarınızda işlemci gücünü artırıcı bir etkendir.

4. Ekran Kartı Seçimi: Grafik yoğunluklu uygulamalar için geliştirilmiş olan Quadro ve FirePro serileri tercih edilebilir. Ancak bu özel ekran kartlarının CAD yazılımınız tarafından desteklenip desteklenmediğini yine resmi sitesinden kontrol etmeniz gerekir. Oyun tabanlı ekran kartları pek tercih edilmese de, alınacağı durumda hızlı bir model seçmeniz ve sürücü yazılımının güncel olması önemlidir. Render yoğunluklu ve çoklu monitör desteği gerektiren işlerde iki ekran kartı kullanılarak performans artışı sağlanabilir.

5. RAM Seçimi: En önemli bileşenlerden biri RAM bellektir. Genelde sistem gereksinimi tablolarında en üstte yer alır. Yetersiz fiziksel bellek ayırdığınızda sistem yavaşlar ve kararsız bir hal alır. CAD yazılımları ve iş istasyonlarında esas amaçlanan hız ve dolayısıyla verim artışıdır. Bu nedenle RAM bellek seçerken minimum gereksinimden ziyade önerilen boyutlarda almanız önerilir. Örneğin bazı programlar için “1 GB RAM” minimum gereksinim olarak verilirken önerilen bellek “6 GB” olarak verilmiştir. Aradaki farktan açıkça anlaşılacağı gibi iş istasyonunun verimi önerilen bellek boyutu ile çok daha tatminkar olur.

Kaynaklar

1. http://www.cadalyst.com/hardware/workstations/how-configure-a-workstation-cad-14058

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Workstation

3. Solidworks Solidcam 2011 Tasarım- Üretim, Ali Naci BIÇAKÇI / Mustafa ERKMEN, Kodlab Yayın Dağıtım.

Written by Osman Öztürk

2010 TOBB ETÜ Makina Mühendisliği mezunuyum, Selçuk Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi ile birlikte Araştırma Görevliliği'ne devam etmekteyim.

One Comment

Leave a Reply
  1. merhaba osman bey. bende bir makina mühendisi adayıyım şu anda eğitimime devam etmekteyim. teknolojinin devamlı gelişmekte olduğunun farkındayım ama yinede hiç yoktan 5-6 sene işimi rahat görebilecek, cad yazılımları yükleyebileceğim ve rahat çalışabileceğim bir notebook arayışındayım. solid sse2 destekli işlemciler istiyor, daha bunun catiası vs var. bana bu imkanları sunabilecek bir notebook öneriniz olabilir mi? çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

CAM Programı Arayüzü

Cam Yazılımını Nasıl Öğrenmelisiniz?

Mengeneler

Bağlama Elemanları: Mengeneler