Meslek hayatına yeni başlayan mühendislerin ilk iş yerlerinde karşılaşacağı bir takım zorluklar bulunmaktadır. Çoğu yeni mühendis arkadaşımız üniversiteyi bitirip meslek hayatına başladığında kendilerini uzman mühendis olarak gördüklerinden, ciddi bir özgüvenle piyasaya atılırlar. Ancak öğrenim hayatında verilen teorik bilgilerin sanayi şartlarında çok da geçerli olmaması ve orta seviye yönetici olarak iş hayatına başlamalarına karşın yöneticilik hakkında hiç bir eğitim almamış olmaları da işleri zorlaştırır. Bunun sonucunda yaşanan olumsuz olaylar kişilerde 2 arayışa sebep olur. Özel sektördeki sabır ve azim isteyen mücadeleyle geçecek süreci göze alamayan mühendisler kendilerini sağlama almak (!) için devlet memuru olma yolunu seçerler yahut kurumsal firmalara girebilmek için torpil arayışına düşerler.
Devlet memuru olmak isteyen ya da torpille kurumsal firmalara yerleşmek derdinde olan yeni mühendis arkadaşlarımız için vakit kaybı olacaktır. Hazırladığım videoda bahsedilenleri izlemelerine gerek olmadığını baştan söylemekte fayda görüyorum.
Diğer yandan özel sektör mücadelesi içerisinde hem kariyer ve hem de donanım olarak kendini iyi bir mühendis olarak yetiştirmek isteyecek arkadaşlara faydalı olacak olan bu yazılı olmayan kuralları, kendi mühendislik tecrübelerime dayanarak sizlerle paylaştım.
Gerçekten de kitaplarda yazmayan, parayla almak isteseniz alamazsınız bu tecrübeleri. Kıymetini bilecek yeni mühendis arkadaşları için derli toplu halde bu kuralları yazalım. Maddeler halinde bahsettiğim kuralları yazmak gerekirse;
Kural 1: Verilen işler ne kadar lüzumsuz ve tek düze görünürse görünsün, yerine getirilmesi için en yüksek gayreti göstermelisin.
Kural 2: İşleri sonuca götürme yeteneğinizi gösterin.
Kural 3: “Bir de beraber bakalım” tutumunu geliştirin.
Kural 4: Çekingen olmayın, açık sözlü olun. Kendinizi ifade edin ve fikirlerinizi iyi bir biçimde aktarın.
Kural 5: Raporlarınız kısa, özlü ve açık olsun, ifadeleriniz kesin olsun.
Kural 6: Önemli gelişmeleri en kısa zamanda üstünüze raporlayın.
Kural 7: Başka insanların da görüş ve önerilerini alın.
Kural 8: Müşteriler ve mesleğiniz dışındaki kimselere karşı da şirketinizi temsil ettiğinizi unutmayın.
Çok güzel anlatmışsınız 🙂