Catia derslerinden önce Catia programının ne olduğunu, ne işe yaradığını, hangi alanlarda kullanıldığını anlatan kısa bir girişle size Catia programını tanıtmak istiyoruz. Bu sayede daha Catia yazılımını kullanmaya başlamadan öncesinde kendinize bir amaç edinerek daha verimli bir öğrenme tecrübesi edinebilmenizi sağlamak niyetindeyiz. Çünkü uzaktan kendi kendine öğrenmede en önemli unsurlardan birisi “öğrenme motivasyonu” olmakla birlikte, amaçsız bir uzaktan öğrenme faaliyetinden verim alındığı nadiren görülür. Bu sebeple Catia programı hakkındaki giriş yazımızı öğrenerek okumanızı ve Catia video derslerimizi uygulayarak izlemenizi ve derslerin sonunda etkin birer Catia kullanıcısı olmanızı umut ediyoruz.

 

Catia Nedir?
Catia Nedir?

 

Catia Nedir?

Catia (Computer Aided Three-Dimensional Interactive Application) , CAD (Computer Aided Design) – CAM (Computer Aided Manufacturing)  ve CAE (Computer Aided Engineering) ihtiyaçlarının tamamını tek başına karşılayabilen;  29 Ekim 2002’de Paris’te (Fransa) IBM ve Dassault Systems işbirliğiyle geliştirilmiş kapsamlı bir PLM – Product Lifecycle Management (Ürün Yaşam Çevrimi) yazılımıdır. Türkiye’deki otomotiv ana sanayisinin neredeyse tamamı tarafından ürün tasarım, üretim ve geliştirme aşamalarının tamamında kullanılmaktadır.

Catia bünyesinde modül mantığıyla şu konularda çalışılabilir:

  • Mekanik Tasarım
  • Yüzey Tasarımları
  • Analiz ve Simülasyon
  • Üretim (CNC, Kaynak, Kompozit Malzeme vb.)
  • Takım donanım ve sistem mühendisliği

Catia tam parametrik bir programdır. Her şeyi birbirine formüllerle bağlayarak modüller arası çalışmayı kolaylaştırdığı gibi tasarımlarınızda kullandığınız değerleri ve verilerinizi otomatize edebilir, kendi formüllerinizle Catia’da çalışabilirsiniz. Tam parametrik olması sayesinde; elektronikten yapı elemanlarına ve makine teknolojilerine varıncayadek bir çok endüstri koluna bir arada hitap edebilen hibrit bir arayüze sahiptir. 

Catia, üretilecek olan ürünler daha üretilmeden her yönüyle sanal ortamda gerçeğe uygun şekilde üretilmesini sağlayarak işletmelere maliyet ve zaman kazandırmayı amaçlamaktadır. Tasarımcı tarafından  bir ürün Catia’da tasarlandıktan sonra ergonomi uzmanı, tasarımın ergonomisi açısından yapacağı araştırmaları Catia üzerinden yapabilir. Mühendisler tasarlanmış parça için sonraki aşamalarda gerekecebilecek olan her tür mukavemet analizleri, kalıplanma işlemleri ve son revizyonların uygulanması işlemlerini Catia’dan başka bir araca ihtiyaç duymadan yapabilirler. Aynı şekilde üretimle ilgili planlama ve gerekli tüm işlemleri ( G Kodu elde etme ya da gerekli kaynak dikişi kalınlığı gibi ) Catia modülleri sayesinde kolayca oluşturabilirler.Bütün bu işlemler sanal ortamda sorunsuz şekilde yapılarak teknik kararlar verildikten sonra gerçek imalat yapılır. Özetle: Catia programı; endüstriyel ürünlerin tasarım, analiz ve imalatını hızlı, kolay ve güvenilir şekilde yapabilen bir mühendislik yazılımıdır.

CATIA DERSLERİ

TEMEL DERSLER

1. Ders : Sketcher Modülü ile Çalışma

2. Ders : Sketcher Son Ders

3. Ders : Part Design Modülüne Giriş

4. Ders : Part Design Modülünde Groove ve Hole Komutları

5. Ders: Part Design Modülünde Rib, Stiffener, Shell ve Slot

6. Ders : Part Design Modülü Son Kısmı ve Drafting Modülü

7. Ders: Assembly ve Analysis Modülleri

18 Comments

Leave a Reply
  1. arkadaşlar kesinlikle izlemeyin zaman kaybı anlatan adamda bilmiyor deneme yanılma yöntemi ile catia anlatılor. Rezillik tam manası ile

  2. merhaba Cihan Bey ben catia v5 yada V6 öğrenmek istiyorum
    bununla ilgili kitap video yada eğitim almak istiyorum sizce en uygun şekilde catia çizim programnını nasıl öğrenebilirim

    • Merhaba Abdullah bey,

      Catia, kullanıcı alışkanlıkları açısından diğer CAD yazılımlarından ayrılan bir program olduğu için size tavsiyem mutlaka kurs desteği almanız olacaktır. En kısa sürede ve en verimli şekilde öğrenmenizin tek yolu bence budur. Bütün Makina Mühendisleri Odası Şubelerinden CATIA kursu alabileceğinizi hatırlatmak isterim.

      Saygılarımla…

  3. İleri Catia derslerini CatiaTürk ekibi tarafından hazırlayacağınızı söylemiştiniz ama uzun zamandır sitede bununla ilgili bir paylaşım yok. Özellikle CAM (mahining) modülüyle ilgili ayrıntılı bir ders hazırlayabilir misiniz??

    • Merhaba Oktay bey,

      Ne kadar sitem etseniz haklısınız. Söz verdiğimiz için yapmamız gerekir. Bununla birlikte yoğun iş temposundan dolayı ve de üzülerek gördüğümüz kadarıyla basit makalelerimizin bile kaynak gösterilmeksizin izinsiz bir şekilde kopyalanmasının doğurduğu motivasyon eksikliğinden dolayı sözümüzü tutamadık. Ancak 2015 yılı girmeden Allah’ın izniyle sözümüzü tutacağımıza inanıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

      Saygılarımla…

  4. İyi günler Cihan Bey. Ben catia programına yeni başlayacağım hangi catia programını indirmemi tavsiye edersiniz?

  5. iyi günler bende catıa v5r20 kullanmaya yeni başladım fakat montaj sayfasında ASSEMBLY DESİGN açıp parçaları çağırınca parçalar gelmiyor bunun nedeni ne olabilir wimdows 10 kullanıyorum bi alakası olabilr mi

    • Zehra hanım,

      Parçaları çağırırken hangi yolu izlediğiniz hakkında detaylı bilgi verirseniz ve de aldığınız hata mesajının ekran görüntüsünü cihan@catiaturk.com adresine gönderirseniz size yardımcı olabilirim. Bununla birlikte sorunun işletim sisteminden kaynaklanmadığını düşünüyorum.

      Saygılarımla…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.