Merhaba arkadaşlar, bu yazım ile beraber SolidWorks programını kullanırken, bize yardımcı olabileceğini düşündüğüm Solidworks ipuçları hakkında bahsetmeye çalışacağım. Hemen ilk ipucuna geçmeden önce SolidWorks programından biraz bahsetmek gerekirse, dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan, arayüzü son derece sade, diğer çizim programlarına göre kullanımı basit ama bunların yanında parametrik olarak çalışması, part – montaj – teknik resim – analiz vs. arasında müthiş bir senkronize olması itibari ile, saymakla bitiremeyeceğimiz özellikleri olan, son derece kullanışlı bir programdır. İlk ipucumuz Rapid Sketch / Hızlı Çizim komutu.
SolidWorks kullanmanın avantajlarından bir tanesi de Sketch / Çizim araçlarıdır. Bu Sketch / Çizim araçlarından Rapid sketch – Hızlı Çizim özelliğinin kullanımını anlatmaya çalışacağım. Bu özelliği kısaca tanımlamak gerekirse, Sketch / Çizim açıp / kapatmadan birden fazla çizimi, çizme olanağı sunar. Bu özelliği kullanabilmek için öncelikle mevcut bir katımız olması gerekiyor. Şimdi komutun kullanımını anlatmaya başlayalım. İlk olarak Sketch / Çizim menüsünden Rapid Sketch / Hızlı Çizim komutu aktif hale getirilir.
Daha sonra, bir düzlem veya düzlemsel yüzeye (mevcut katı parçamızdan) Sketch / Çizim açılarak, çizim yapılır, Sketch / Çizim kapatılmadan fare imlecini yeni Sketch / Çizim yapacağımız düzlemsel yüzeyin üzerine götürürüz. Fare imlecini götürdüğümüz yüzeyin üzerinde gri renkte bir düzlem görüntüsü meydana gelecektir.(**Bu düzlemin meydana gelebilmesi için, bir çizim aracının(çizgi, daire, dikdörtgen, nokta vs…) aktif olması gerekir.) Bu sanal düzlem meydana geldikten sonra, yapmak istediğimiz çizimi yeni bir Sketch / Çizim düzlemi açmadan bu düzleme yapabiliriz.
Rapid Sketch/ Hızlı Çizim komutu aktif olduğu müddetçe bu işleme devam edilebilir. Bütün çizimleri bitirdikten sonra unsur ağacında çizmiş olduğumuz çizimler sırasıyla gözükmektedir. Yapmış olduğumuz bütün çizimleri, unsur ağacından istediğimiz şekilde düzenleyebiliriz.
Bu yazımda SolidWorks programında ki ilk ipucunu Rapid Sketch/ Hızlı Çizim komutunu anlatmaya çalıştım, bundan sonra ki yazılarımla ipuçlarına devam etmeye çalışacağım. SolidWorks programını aktif olarak kullanan biri olarak, sizlere tavsiyem, eğer bir CAD yazılımı öğrenmek istiyorsanız, her şeyini merak etmeniz gerekiyor. Böylece öğrenmeye çalıştığınız CAD programının en ince ayrıntısına kadar öğrenmeniz mümkündür. CAD yazılımı öğrenme aşamasında Cihan Bey’in yazmış olduğu “CAD Programı En Kolay Nasıl Öğrenilir?” yazısını okumanızı tavsiye ederim…
ipuçlar çok işe yarıyor
merhaba solidworkste teknik resimden 3 görünüş çıkarmada sorun yaşıyorum. üst görünüş çıkması gereken yerden alt görünüşü veriyor aynı şekilde sol görünüş gelmesi gerekirken sağ görünüş çıkıyor bunu nasıl düzeltebilirim ?
Merhaba Melih bey,
İstediğiniz görünüşleri elde edip daha sonra istediğiniz yere taşıyabilir ya da görünüşü aynalayabilirsiniz. Solidworks’te bir çok yöntem var teknik resim görünüşü elde etmek için. Tüm bunlara video ders olarak deyineceğiz ancak ne var ki geçim derdine bağlı çalışma hayatının yoğunluğu içerisinde henüz fırsat bulamadık.
Saygılarımızla…
Merhaba arkadaşlar solıdworks programını indirmek istiyorum nereden indirebilirim son sürümlü ve türkçe olarak. yardımcı olursanız sevinirim iyi günler
Merhaba Uğur bey,
Sitemiz üzerinden warez konusunda yardımcı olmamız söz konusu değildir.
Saygılarımızla…
merhaba arkadaslar benim bilgisayarım da ”reference geometry” komutu içinde plane komutu gelmiyor sadece ”mate reference cıkıyor bu hatayı nasıl düzeltebilirim.
merhabalar öncelikle solidworks 2013 sürümünü kullanıyorum teknik resimde yapmış olduğum anted ve ölçülendirmeler yazdırmadan önce baskı önizlemesinde bakıyorum ama yazdırdığımda anted çizgileri ve ölçülendirme çizgileri çıkmıyor bunun sebebi ne olabilir saygılarımla.
PDF olarak kaydettikten sonra, PDF dosyasından çıktı almanızı tavsiye ederiz.
Paylaştığınız bilgiler çok yararlı. Lütfen böyle içeriklerin devamı gelsin.