İş dünyasında başarılı olmak için gerekli şartlar zamana göre şekillenmekle birlikte bu dönemin en büyük gelişmesi hiç şüphesiz yapay zeka sistemleri ve işlenmiş veri. Evet eski usül sanayiciler ve ağır işler halen daha geçerliliğini korumakta fakat bugüne baktığımızda yapay zeka teknolojilerinin sağladığı avantajlar yadsınamayacak düzeye geldi ve her alanda kullanılmaya başlandı.
Konuyu biraz daha açmak istersek, Kasım 2022 yılında devreye giren ChatGPT isimli yapay zeka tam olarak bir devrim yarattı. En büyük etkiyi yazılım yani kodlama kısmında kendisini gösteren bu yapay zeka, bir nevi arama motoru vazifesi gördü ve sorulan sorulara verdiği cevaplar ile o günlerde milyonlarca kişiyi etkilemişti. Aradan geçen sürede ise bu sistemler çok daha gelişti ve bugün text-to-image, text-to-video gibi yazıdan görsel üretme, yazıdan video üretme konulara vararak, aklın sınırlarını zorlayacak düzeye geldi.
Peki bu gelişmeler endüstriyel alanlar için ne anlam ifade ediyor?
Endüstriyel alanlarda yapay zekanın kullanım alanı çok geniş. Örneklerle açıklama yoluna gidelim, örneğin bir birçok parçadan ve işlemden oluşan bir ürün grubunuz var. Cnc freze tezgahı ürettiğinizi ele alalım, bu makinenin parçalarını dışarlarda ürettirdiğinizi, bazı parçaları kendinizin ürettiğini, parçaların boyamadan geçtiğini, montaj edildiği gibi bir sürü prosesten oluşacağını biliyorsunuz. Makineyi almak isteyen müşterinize termin olarak en iyi zamanı vermek için üretim planlamada yer alan personelinizin tecrübesine güvenebilirsiniz, peki o elemanınız bir güç işi bırakırsa ve yerine yeni bir personel aldığınızı varsayarsak, o kişi ne kadar tecrübeli de olsa, işletmenizin üretim kabiliyetini ve diğer operasyonlardaki süreçleri kavraması çok kolay olmayacaktır. Fakat yapay zeka sistemlerine düzenli bir şekilde veri girişleri yapılmışsa, örneğin cnc freze tezgahı tablasının, iş emri verilmesinden başlayan ve montaja hazır hale gelinceye kadar geçen sürenin verisi olsa, diğer parçalarında bu şekil verileri olsa ve de yapay zeka sistemleri ile entegre olduğunda, termin süresinin belirlenmesi için sadece chatbot’a tek bir soru sormak ve cevabı almak yeterli olacaktır.
Bu verdiğimiz örnek sadece tek bir alandaki örnek, bunun gibi bir başka örneği de satış pazarlama alanından vererek yolumuza devam edelim. Üretim yapan bir işletmeniz var ve satış yapacak yeri firmalar arıyorsunuz. İlk olarak yapılan şey Google’da arama yapmak ve çıkan sitelerde şansımızı denemek fakat bir eksiklik var. Google her ne kadar arama konusunda uzman bir site olsa da bazı şirketlerin eski usülde kalmış websiteleri maalesef sıralamalarda yer almamakta. Bazen öyle büyük şirketlerin websiteleri dahi yayında bile olmamakta. İşte böyle anlarda işi endüstriyel veri olan websiteleri büyük zaman kazandırmakta. Bunlardan bir tanesi de Endustri.io sitesi olmakta. Endustri.io sitesi manuel olarak bütün şirket websiteleri tarar ve en doğru bilgiyi firma rehberinde herkese açık bir şekilde sunar. Böylelikle gerçek bilgiye basit bir arama yoluyla ulaşım sağlanır ve endüstriyel verinin işlenmiş haliyle büyük bir hız ve zaman tasarrufu sağlanır.
Özetle, geleceğin dünyasında var olmak isteyen şirketlere en kısa sürede yapay zeka süreçlerine ve verilere ağırlık vermelidir. Rekabetin kıyasaya yaşanacağı zamanlar için şimdiden adım atmak ve yarışta kalmak için yeni teknolojileri takipte kalmayı unutmayın.