in

Sürtünme Kaynağı

Birkaç farklı kaynak türü ve birçok farklı sürtünme kaynağı yöntemi vardır. Bu yazıda size sürtünme kaynak işleminin ana prensibini anlatacağız. Ayrıca, geleneksel kaynaktan nasıl farklı olduğunu açıklayacağız. Sürtünme kaynağı, katı hal kaynak işlemi olarak bilinen işlemdir.

Katı hal kaynağı, harici ısı kullanmayan bir kaynak işlemidir. Katı hal kaynağında, kaynağı oluşturmak için silindir çubuğu gibi sabit bir maddeye dış basınç uygulanır. Sürtünme kaynağı tekniğinde birleştirilmesi gereken iki parça dönme hareketi ile birbirine kaynatılır. Birbirine karşı sert kuvvetle dönme sürtünme yaratır. Sürtünme daha sonra malzemeleri temas yüzeylerinde ısıtır.

Silindir imalatında da sürtünme kaynağı kullanılması gerekmektedir. Aslında, yüksek miktarlarda yüksek bütünlüklü piston kolu tertibatları üretmenin en uygun maliyetli yöntemi olduğu söylenir.  Bazı form ve elemanların sürtünme kaynağı için kullanılamaması nedeniyle henüz tam kapasitesine ulaşamamıştır. Ancak, bom silindirleri ve direksiyon silindiri gibi çok zorlu nesnelerin yanı sıra güvenlik açısından kritik silindirler için son derece uygundur.

Peki aslında nasıl çalışıyor? Sürtünme kaynağında, iki bileşen kontrollü bir dönüş hızında birlikte kauçuktur. İşlemi tanımlamak için kaynak terimi kullanılsa da, dolgu malzemesi olmadığı için geleneksel kaynakla hiçbir benzerliği yoktur. Bileşenler bir araya getirildikçe diğer bileşen yerinde kalır ve diğeri döndürülür. Bileşenleri birbirine bastırırken, bu, her iki bileşenin de plastik bir duruma ulaşmasını ve birlikte dövülmesini sağlayan kurguyu ve ısıyı yaratır. Dönme durdurulur ve daha sonra eklem üzerine bir miktar ekstra basınç uygulanır. Sürtünme kaynağıyla %100 kaynaklı, dövme kaliteli bir bağ elde edilir. Son bir adım olarak, makine tornalama ile fazla flaşı kaldırır.

Sürtünme Kaynağı İle Birleştirme Aşamalarının Şematik Gösterimi

Sürtünme kaynağının faydaları nelerdir?

Sürtünme kaynağının faydaları, yöntem geleneksel kaynak işlemine göre daha güçlü bir bağlantı yüzeyi oluşturduğundan malzeme ve üretim verimliliğidir. Sürtünme kaynağı ayrıca daha az hammadde, kaynak sonrası işleme ve hazırlık gerektirir. Yöntem %100 bağlar oluşturduğundan, bileşenler üzerinde üstün, dövme kalite ve küçük ısıdan etkilenen bölgeler ile yüksek mukavemetli birleştirme sağlar. Sürtünme kaynağındaki sonuç da eriyiksizdir. Makine kontrollü sürtünmeli kaynak işlemi tutarlıdır ve insan hatasını ortadan kaldırır; parametreler kolayca kontrol edilir, tekrarlanabilir ve baştan sona izlenir. İşlem, daha sonra bimetal parçaların tasarımına izin veren farklı malzemelerin birleştirilmesine izin verir. Bu tasarımda esneklik sağlar.

Sürecin kendisi de geleneksel kaynaktan çok daha hızlıdır ve yalnızca minimum kaynak sonrası işleme ihtiyacı, bileşeni genel üretim sürecindeki bir sonraki adıma neredeyse anında hazır hale getirir. İşlem aynı zamanda enerji açısından verimli olduğu ve gaz, akı veya dolgu malzemeleri kullanmadığı için ekolojiktir. Prosesteki malzeme israfı minimumdur ve kaynak sıçraması oluşturmaz. Bu nedenle sürtünme kaynağı, duman oluşturmadığı veya zararlı toksinler salmadığı için aynı zamanda çevre dostu bir işlemdir.

Written by Cihan Koç

1982 doğumlu ve Çankırılıyım. 2009 Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunu olmakla birlikte, tam zamanlı bir iş yerinde çalışmaktayım. Aynı zamanda yarı zamanlı olarak çizim, tasarım, CAD, CAM, tersine mühendislik alanlarında eğitim, danışmanlık hizmetleri vermekteyim. Talepleriniz olursa iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hidrolik silindir tamiri

Hidrolik Pompa Nedir?