in

Ölçülendirme ve Toleranslar

Ölçülendirme ve toleranslar yazısını okumadan önce Geometrik Toleransların Önemi başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü sadece kültür olsun diye ya da okulumuzda dersimizi geçmiş olmak için geometrik toleranslarla ilgilenmeniz sizin zararınıza olacaktır. Çünkü kalıcı bir bilgi sahibi olmak için, neyi öğrendiğinizi ve neden bu bilgiye ihtiyaç duyduğunuzun bilincinde olmanızın çok önemli olduğuna inanıyorum.

Ölçülendirme ve geometrik toleranslar konusu gerçekten çok önemlidir. Çünkü tasarımın uygulanabilirliğini sağlayan unsurlardır bunlar. Çünkü öyle bir teknik resim hazırlamalısınız ki o teknik resmi inceleyen kişinin o resimden anlayabileceği tek şey sizin anlatmak istediğiniz olmalıdır. Yani yanlış anlaşılmalara mahal vermemesi gerekir. Bunun için de hazırlayacağınız teknik resimlerin bir dili olmalıdır. Türkiye‘de her türlü madde ve mamüller ile usul ve hizmet standardlarını yapmak amacıyla kurulmuş TSE gibi, dünyada standartları belirleyen yerel veya uluslar arası kurumlar vardır. SI (Système international d’unité – Fransızca) birim sistemi uluslar arası ölçü birim sistemidir. Bu birim sistemi bizim de kullandığımız mm, kg gibi ölçü birimlerini tanımlar. Ölçü standartları ile ilgili bir yazıyı önümüzdeki günlerde yazmayı planlıyorum. Belki de geometrik toleranslardan önce bu konuda yazmalıydım. Ancak örgün eğitimdeki müfredat gibi düzenli ve sıralı bir şekilde gitme zorunluluğum olmadığı kanaatindeyim. Blog yazarlığının avantajlarından biri de bu olsa gerek. Tamamen özgür bir şekilde içeriklerimi belirleyebilirim. Önemli olarak gördüğüm ise yazdıklarımın faydalı olması ve verdiğim bilgilerin teknik açıdan doğru olmasıdır.

Konuya dönecek olursak tolerans meselesi önemlidir. Geometrik toleranslar şekil ve konum toleransları olarak en genel çerçevede ikiye ayrılırlar. Teknik resimlerde bulunmayan başka toleranslar da vardır. Malzeme iç yapısıyla ilgili olanlardan tutun da, mekanizma tasarlarken kullanılan hareket toleranslarına kadar bir çok teknik tolerans bulunmaktadır. Yeri geldiğinde diğer toleranslardan da bahsedeceğim.

Geometrik toleranslarla ilgili olarak yeterli kaynaklar aşağıdadır. Umarım sizlere faydalı olur:

  1. http://www.guven-kutay.ch/ozet-konular/02_toleranslar.pdf
  2. http://www.belgeler.com/blg/cga/tasarim-ve-imalatta-geometrik-toleranslar
  3. http://tdemir.etu.edu.tr/MAK%20102_dosyalar/mak102geometrik_toleranslar_04.pdf
  4. http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/metal/moduller/olculendirmeveyuzey_islemleri.pdf
  5. http://www.deu.edu.tr/userweb/murat.akdag/TResim2/toleranslar.pdf

Ayrıyeten aşağıdaki makaleleri de okumanızı tavsiye ederim:

Daha faydalı olabilmem için yorumlarınızı bekliyorum. Saygılarımla…

Written by Cihan Koç

1982 doğumlu ve Çankırılıyım. 2009 Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunu olmakla birlikte, tam zamanlı bir iş yerinde çalışmaktayım. Aynı zamanda yarı zamanlı olarak çizim, tasarım, CAD, CAM, tersine mühendislik alanlarında eğitim, danışmanlık hizmetleri vermekteyim. Talepleriniz olursa iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz.

2 Comments

Leave a Reply

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Geometrik Toleransların Önemi

    Geometrik Tolerans Belirleme