in

Teknik Resim Bilgisi

Harika bir proje geliştirdiniz. İmalat resimlerini oluşturdunuz. Her şeyin mükemmel şekilde tasarlandığı projenizde ilgili bilgileri çizdiğiniz imalat resminizin üzerine kendi kafanızdaki sembol şekil ve işaretlemelere göre işlediniz. Daha sonra imalat için hazırladığınız resimleri gönderdiniz. Bu durumda karşılaşacağınız durum şudur: Ya işlenecek iş parçalarını çalışanlar işaret ve sembollerinizi anladığı kadarıyla kafalarına göre işleyecekler -ki büyük ihtimalle yanlış işlenmiş bir hurda yığını elde edeceksiniz; ya da kullandığınız işaret ve semboller için her türlü imalat aşamasında sizin açıklamalarınızı bekleyecekler ve bu doğrultuda her iki durum da size zarar verecektir. Peki projelerinizin herkes tarafından daha anlaşılır olması daha güzel olmaz mıydı? Teknik Resim Bilgisi bu noktada devreye giriyor.

Örneğin Geometrik Toleransların Önemi başlıklı yazımızda da göreceğiniz gibi, teknik resimlerde kullanım için belirlenmiş özel işaret ve semboller vardır. Bu semboller ve işaretler tüm dünyada standart haline getirilerek anlaşılabilir kılınmıştır. Bu sayede ABD’de bulunan bir fabrikanın alt yüklenicisi durumunda olan bir Türk firması ABD’den gönderilen teknik resimleri İngilizce bilinmese bile büyük ölçüde anlayacaktır. Yani teknik resimde kullanılan standartlar başlı başına bir dil gibidir ve bu dil tüm dünyada aynıdır. Projelerin kolayca ve doğru bir şekilde anlaşılabilmesine yardımcı olurlar.

Teknik resim bilgisi bu açıdan önemlidir. Çünkü bütün dünyada standart haline gelmiş bu dili bilmezseniz hem projelendirirken elde edeceğiniz imalat resimlerinin çalışanlarınız tarafından doğru şekilde anlaşılmasını oldukça zorlaştırmış olursunuz ve hem de bu kurallar çerçevesinde şekillendirilerek hazırlanmş olan imalatından sorumlu olduğunuz teknik resimleri anlayamazsınız.

Çoğu teknik eğitim programında teknik resim bilgisi standart olarak öğrencilere öğretilir ve öneminden bahsedilir. Fakat buna rağmen Türkiye’de teknik resim okumasını bilmeyen teknik bölüm mezunlarının olduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz. Bu noktada ise eğitimin yetersiz kaldığı noktalar olsa da konuya gerekli önemin öğrenciler tarafından verilmediğini düşünebiliriz. Teknik resim derslerindeki elle çizim ödevlerini angarya olarak görüp başkalarına çizdiren öğrencilerin varlığını hepimiz biliyoruz. Diğer yandan bir teknik eleman CAD yazılımlarını çok iyi kullanabiliyor olsa da tasarladığı modeli teknik resim kurallarına uygun şekilde projelendiremedikten sonra o elemanın CAD bilgisinin imalat konusunda hiç bir işe yaramayacağını anlayabilirsiniz.

Sonuç itibariyle konumuz ne olursa olsun eğer bir teknik eleman iseniz teknik resim bilgisini çok iyi şekilde sindirmiş olmalı, kullanılan sembol ve işaretlerin standart gösterimlerini ve anlamlarını avucunuz kadar iyi bilmelisiniz. Aksi halde başarılı bir teknik eleman olmanız söz konusu olmayacaktır.

Bu noktada teknik resim bilgisi edinebileceğiniz bazı kaynakları istifadenize sunarız:

  1. http://www.slideshare.net/snc/teknik-resim-ders-notu
  2. http://tr.scribd.com/doc/24376637/TEKN%C4%B0K-RES%C4%B0M-TEMEL-B%C4%B0LG%C4%B0LER
  3. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/01_Ders_TR.pdf
  4. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/02_Ders_TR.pdf
  5. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/03_Ders_TR.pdf
  6. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/04_Ders_TR.pdf
  7. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/05_Ders_TR.pdf
  8. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/06_Ders_TR.pdf
  9. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/07_Ders_TR.pdf
  10. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/08_Ders_TR.pdf
  11. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/09_Ders_TR.pdf
  12. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/10_Ders_TR.pdf
  13. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/11_Ders_TR.pdf
  14. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/12_Ders_TR.pdf
  15. http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.cevik/TeknikResim/13_Ders_TR.pdf

Written by Cihan Koç

1982 doğumlu ve Çankırılıyım. 2009 Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunu olmakla birlikte, tam zamanlı bir iş yerinde çalışmaktayım. Aynı zamanda yarı zamanlı olarak çizim, tasarım, CAD, CAM, tersine mühendislik alanlarında eğitim, danışmanlık hizmetleri vermekteyim. Talepleriniz olursa iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz.

3 Comments

Leave a Reply
    • Zuhal hanım,

      Autocad öğrenebilirsiniz elbette. Ancak Teknik resim bilginiz olmazsa uluslararası standartlara uygun teknik resimler çizemezsiniz. Yani Autocad araçtır ve farklı alanlarda uygulanabilir tasarımlar oluşturmaya yarar. Teknik resim bilginiz olmadan Autocad kullanmak, son model aracınız olduğu halde aracı kullanıp istediğiniz yere gidebilecek kadar şoförlüğünüz olmaması gibi bir durumdur.

      Saygılarımla…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Geometrik Tolerans Belirleme

Tersine Mühendislik Nedir?