in

CAD Programı En Kolay Nasıl Öğrenilir?

CAD Yazılımında Kalıp Difüzyonu Analizi
CAD Yazılımında Kalıp Difüzyonu Analizi

Arkadaş sohbetlerinde bazen lafı açılıyor bildiğim CAD yazılımlarını sayıyorum ve arkadaşlarım şaşkınlıkla karşılıyorlar. Bu kadar CAD yazılımını nasıl öğrendiğimi merak ediyorlar. Onlara defalarca açıkladığım önemli sayılabilecek CAD tecrübelerimi sizinle buradan paylaşacağım. Özellikle talaşlı imalat ve CNC tezgahlarla ilgili aylık 1000 civarı izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin yapılan kopyalamalar için bir tane daha orjinal teknik kaynak eklemiş olacağım. Ama inanın ilk başlarda çok gücüme giden bu kopyalama ve kaynak belirtmeme olayları beni artık daha çok gazlıyor. Çünkü kopyalanan, kabul edilendir diyerek doğru yolda olduğumdan emin olmamı sağlıyor kopyalamalar. Her neyse… Konumuza dönelim…

CAD Yazılımında Kalıp Difüzyonu Analizi
CAD Yazılımında Kalıp Difüzyonu Analizi

En Az Bir CAD Yazılımını Kursta ya da Derste Öğrenin!

Evet en az bir CAD yazılımını yüz yüze eğitim alarak öğrenmeniz gerekmektedir. Solidworks, CATIA, Inventor fark etmez hangisini isterseniz onun eğitimini alın ve mutlaka tüm derslerine girin. Tüm komutları öğrenin hiç bir şeyi es geçmeyin. Derste yapılan birebir  uygulamaları mutlaka aynı şekilde siz de yapın. Takıldığınız veya yapamadığınız yerleri mutlaka eğitmeninize sorarak anlayın ve eğitiminizle aranızda fark oluşmasına müsade etmeyin.  Çünkü oluşabilecek bu kopukluk ileride yanlış kullanıcı alışkanlıklarına dönüşerek sizi büyük bir yükün altına sokabiliyor. Dolayısıyla eğitiminizi dört dörtlük bir şekilde tamamlayarak en az bir CAD programını yüz yüze öğrendiniz ve artık;

  1. Üç boyutlu ve iki boyutlu tasarım yapmakta kullanılan öğeleri öğrendiniz.
  2. Sketch elemanlarını biliyorsunuz,
  3. Düzlemlerle çalışmayı ve referans elementler oluşturmayı biliyorsunuz,
  4. Parça tasarım unsurlarına hakimsiniz,
  5. Sac metal ve kaynak tasarımlarını ve basit de olsa gerilme şekil değiştirme analizlerini yapabiliyorsunuz,
  6. Montajlarla çalıştınız ve montajla ilgili tasarımlarda nasıl çalışacağınızı biliyorsunuz,
  7. Montaj kısmındayken kinematik ve dinamik hareket vermeyi öğrendiniz,
  8. Çizdiğiniz parça veya montajları projelendirmeyi, teknik resimler oluşturmayı ve antet üzerinde eksiksiz olarak çıktısını alabilecek seviyeye geldiniz,
  9. Yüzeylerle çalışabiliyorsunuz, istediğiniz yüzeyi elde etme konusunda sıkıntınız kalmadı,
  10. Katılardan yüzey, yüzeylerden katılar oluşturabiliyorsunuz rahatlıkla,

Öyleyse artık siz bir CAD uzmanı oldunuz. Kurstan sonra ya hemen bir iş bulup (karın tokluğuna bile olsa bunu yapmanızda fayda var) piyasa şartlarında en az 2-3 ay çalışın. Çalışın ki öğrendiklerinizi piyasada etkin olarak kullanarak hangi konularda eksik kaldığınızı somut bir şekilde yaşayarak görün. Takıldığınız yerlerde interneti ve özellikle Youtube’un İngilizce’sini çok iyi kullanın. Mutlaka aradığınız bir şekilde oradadır. Sadece sizin bulmanızı beklemektedir, buna inanın.

Neredeyse Bütün CAD Yazılımları Birbirinin Aynısıdır

Evet öyledir. Temelde CAD mantığının nasıl olduğu bir CAD programını bildiğiniz için artık biliyorsunuz. Bendeniz CATIA, Unigraphics, Solidworks, MasterCAM, Pro Engineer, AutoCAD, Inventor, Think Design ve Drafsight programlarını etkin bir şekilde kullanabilen biri olarak çok rahat bir şekilde size söylüyorum ki bütün CAD yazılımlarının üç boyutlu tasarım yeteneklerini kullanma mantığınız aynıdır. Düzlemlerde sketchler oluşturur, bu sketchlere derinlikler ekler ve birbirleriyle ilişkilendirirsiniz. Olay bundan ibarettir. Gözünüzde büyütmeyin. Bir CAD yazılımını adam akıllı öğrendikten sonra geri kalanların hepsini kolaylıkla çözeceksiniz, emin olun. Yeter ki ezber yapmayın, işin ruhuna ve amacına odaklanın. Eğer bu dediklerimi uygulayıp da haklı çıktığımı görürseniz bana çok dua edeceksiniz, ama gerek yok etmeseniz de olur. Yeter ki boş adam olmayın, vatana millete hizmet edin. Gerisi zaten teferruat…

Written by Cihan Koç

1982 doğumlu ve Çankırılıyım. 2009 Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunu olmakla birlikte, tam zamanlı bir iş yerinde çalışmaktayım. Aynı zamanda yarı zamanlı olarak çizim, tasarım, CAD, CAM, tersine mühendislik alanlarında eğitim, danışmanlık hizmetleri vermekteyim. Talepleriniz olursa iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz.

26 Comments

Leave a Reply
  1. hocam vermiş oldugunuz bilgiler için çok teşekkur ederim. bir CAD programı nasıl ögrenilir. konu hakkında nasıl düşünmeliyiz özellikle sıfırdan başlayıp adım adım nasıl ögrenilir bunları yaşamış biri olarak çok güzel anlatmışsınız 🙂 vermiş oldugunuz kıymetli bilgiler için tekrar teşekkr ederim yazılarınızın devamını bekliyorum SAYGILAR… 🙂

  2. meslektaş olarak merhaba kardeşim,
    hocam bende makine mühendisi olarak program bilgimi ilerletmek için solidworks programını temin etmem için nerden indirebileceğim hakkında yardımcı olabilirmisiniz programa bir türlü ulaşma imkanına varamadım.

  3. Merhaba Cihan bey;
    bende 1982 kayseri dogumluyum meslek lisesi tesviye ve meslek yüksek okulu makina bölümü mezunuyum.Talaslı imalatta gecen son 15 seneden ve CNC programlama 2d-3d cad konusunda aldığım biri 744,diğeri 150 saatlik 2 sertifikam ve cnc talaslı imalat tezg. yeterlilik belgelerimle gördüm ki Türkiye de özellikle bizim kayseri de ne belge aldığınızla yada diplomanızla ilgilenen yok.Adam 2-3 yıl universal tezg. kullanmıs ilkokul mezunu eh işte birazda cnc prog. ögrenmiş o adama 1500-200 maas veriliyor.Neymiş efendim onlar sanayiden cekirdekten yetisme elemanmısta bizler teoride iyi el becerisinde kötüymüşüz.Sonuc olarak neyi nekadar bildiğiniz degil,ne diploma sahibi oldugunuz degil yapabildikleriniz işverenin önemsediği şeyler.ben solidworks ta gözümün gördüğü ölcebildiğim yada ölcemediğim(tasarım)herseyi cizebilen,bu cizimleri imalat resmine dönüştürrebilip cam yapabilen g kodu alıp tezgahta uygulayabilen bir teknik elemanken o adamlara layık görülen maaslar bize verilmiyor.Artık bu kısır döngü can sıkıntısı yaratıyor.Bunları asamadığımız için abd,almanya,cin,rusya hatta taivanın bile gerisindeyiz.NEYSE YAPACAK BİŞEY YOK MAALESEF PARA ONLARDA KILLIK ONLARDA YA KABUL ET YA GİT POLİTİKASI VAR BU ÜLKEDE…

    • Merhaba Necmettin bey,

      Dediklerinize aynen katılıyorum. Ayrıyeten idari personel sınıfına koyulup fazla mesai ücreti alamıyor olmamızı da ben ekleyeyim. Burada işverenin çoğunun da alaylı yani diplomasız olmasının etkisi var. Diğer yandan çoğu KOBİ’ler aile şirketi olması sebebiyle çok nitelikli elemanları uzun vadeli ellerinde tutamayacaklarını bildikleri için, işi öğrenip rakip olurlar korkusu da var tabi ki. Ancak işin en temelinde 28 Şubat kararlarıyla teknik meslek eğitiminin önünün kapatılması ve bunun zorunlu 12 yıllık eğitimle tamamen perçinlenmesinin de etkisi var. Her neyse… Farklılığımızı ispatlamak, düşük maaşa bir süre kanaat edip sebat ederek beyin marifetimizin el marifetinden üstün olduğunu göstermekten başka çaremiz yok.

      Saygılarımla…

  4. Herkezel merhaba yazılar vayet güzel yazılmış asıl sorun şu temelden iyi eğitim oluşturula mamış bir toplumuz malesef bende cnc üzerine master yapmış biri olarak yani aslında okumamış alay lı tabiriyle yetiştim yani sanayide kullanmadığım yazılım neredeyse yok denilebilecek cinsinden kafayı bu işe kırmış biriyim bende isterdim okumak ama baktığınızda halen millet olarak çok beh bahtız kaliteli ueretim enson pilanda herşey para hırsı ilk etapta hal bole olunca kimsenin ne diploması nede ustalığı malesef para etmiyo…

  5. Cihan bey çok teşekkür aderim kafamda bu olayı çok büyütüyordum ben yeni başlayan biriyim desteginiz çok iyi oldu sagolun başarılarınız devamını dilerim

    • Aslında yazılım kullanma yeteneğinin yanında daha önemli olan şey uluslararası standartlar bazında teknik resim kurallarını bilmek ve uygulamaktır Müjdat bey. Bir de bunun yanında imalat bilgisi de çok önemlidir. Çünkü tasarlamanın nihai amacı üretmektir. Üretilemeyecek bir ürün tasarımının çok değerinin olmayacağı ortadadır. Dolayısıyla CAD yazılımı öğrenmek bir aşamadır ama en önemli aşama değildir. Elimizden gelse, fırsatımız olsa daha faydalı olacağız ama şimdilik elimizden bu kadarı geliyor. İlginiz için biz teşekkür ederiz.

  6. Merhaba hocam Bnde dediğiniz gibi bütün komutları biliyorum ama çizim yapamıyorum ufak tefek şeyleri çizi yorum ama çizim mantığını bilmediğim için yapamıyorum nabıyım yardım lütfen

    • Merhaba Muhammed bey,

      Ölçüm mantığını öğrenirseniz çizim mantığını çabuk kavrarsınız. Ayrıca teknik resim bilginizi de tamamlamalısınız. Ayrıca 3 boyutlu düşünme tasarım yeteğinizi geliştirmek için de çevrenizdeki nesnelerden ölçümler alarak bol bol katı model çalışmaları yapmalısınız. Ne kadar uygulama yaparsanız çizim yeteneğiniz o kadar gelişecektir. Teknik resim bilgisi ile ilgili dokümanları web sitgemizden bulabilirsiniz.

      Saygılarımla…

  7. Cihan abi merhaba;
    Hala iş hayatında yeni sayılan ve kendine yön bulmaya çalışan bir makine mühendisi olarak birkaç sorum olacak size. Şuan sizin de bu konuda dert yandığınız gibi küçük bir aile şirketinde mesleğimi uygulama savaşı vermekteyim. İki seneye yaklaştı ve hala aynı firmadayım. İçimde mesleğimin gerektirdiğini yapma aşkıyla yanıp tutuşuyorum tabiri eksik olmaz galiba. Ama malesef ki firmamın içimdeki bu aşka cevap verdiğini düşünmüyorum ve yaşadığım şehir Gaziantep’in de buna derman olacağını düşünmüyorum. Çünkü şehir zihniyet olarak mühendislik yapmaya elverişsiz.! Bu dar zihniyetten kaçıp kurtulmanın yollarını aramaktayım ve sonlu elemanlar yöntemi ve analiz konusuna çok fazla merak salmış durumdayım. Aktif bir şekilde solidworks kullanıyorum ve yukarda belirtmiş olduğunuz maddelerin hemen hepsini uygulayabildiğimi düşünüyorum. Biraz uzattım galiba 🙂 Sorum şu ki; Sonlu elemanlar yöntemi ve analiz konusunda tavsiye edeceğiniz program veya programlar hangileri. İşimde kullanmasam da solidworks de deneme amaçlı parça analizleri vs yapmaktayım. Catianın analiz konusunda daha etkin olduğunu duydum ve onu da öğrenmeyi düşünüyorum. Bu konuda bana bir abi tavsiyesi verirseniz çok sevinirim. Cevabınızı merakla bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim…

    • Ömer kardeşim merhaba,

      Öncelikle sabretmeni önemle tavsiye ediyorum ve ilgin için çok teşekkür ediyorum. Gaziantep sanayisi gelişmekte olan çok güzel bir sanayi olmakla birlikte işverenlerimizin ufkunu açma konusunda zor ve önemli olan vazife biz mühendislere düşüyor. Az maliyetle yüksek kaliteyi yakalama çabasına düştüğünde mühendislik yapabileceğin alanların daha da artacağını göreceksin.

      Analiz konusunda da mekanik ve knematik analiz yapacaksan ve de sonlu elemanlar yöntemini de güzel bir şekilde uygulamalar yapacaksan ANSYS yazılımını öğrenerek kullanmanı tavsiye ederim. Catia da bu konuda iyi olmakla birlikte ANSYS analizlerinin daha anlaşılabilir ve pratik olduğunu söyleyebilirim. Tabi burada yüzeysel ve genel olarak söylüyorum. Parça geometisi, çalışma şartları vb. etkenler sebebiyle bazen yazılımsal analizler bile sonuç vermeyebildiğinden farklı test düzenekleri ile sonuca varılıyor. Bu tarz test düzenekleri hakkında da bilgi edinmeni de ayrıyeten tavsiye ederim.

      Saygı ve muhabbetlerimle…

  8. Abi bu kadar kısa sürede vakit ayırıp beni aydınlattığın için ayrıca teşekkür ederim. Birkaç konuda daha bana akıl verirsen çok sevinirim. Şöyle söyleyeyim yaşadığım şehrin sanayisinde solidworks o kadar yaygın kullanılmasına rağmen analiz simülasyon konusunda elle tutulur eğitim veren bir kurum veya kişi bulamadım ve ANSYS için de geçerlidir bu konu. Bu konuyu kendim halledebilir miyim ? Ve nasıl bir yol izlemeliyim hangi kaynakları nasıl kullanmalıyım ? Beni bu konuda aydınlatırsan abicim minnet duyarım ve umarım sıkmamışımdır.

    Sevgi ve saygılarımla…

    • Estağfurullah Ömer kardeşim ANSYS kursuna gitmende fayda olacaktır. (+90) 342 2304477 no’lu telefondan Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi’nden kurs ile ilgili bilgi alabilirsin. Sormak istediğin her şeyi her zaman sorabilirsin. Her fırsat bulduğumda gelen yorumları yayına alıyor ve mutlaka cevaplıyorum.

      Saygı ve muhabbetlerimle…

  9. Abicim ilgi ve alakana çok teşekkür ediyorum. Ben de kendimi geliştirip deneyimlendikten sonra etrafımdaki meslektaşlarıma faydalı olmayı çok istiyorum. Bu arada ara sıra başını ağrıtabilirim haberin olsun 🙂

  10. Hocam çok güzel anlatmisiniz başarıların devamını dilerim
    Ben ilkokul mezunuyum
    Çelik konstrüksiyon ve. Boru montajcisiyim
    Tekla ve AutoCAD programını öğrenmek istiyorum
    Teknik resimlerde sıkıntım yoktur unutulmuş ölçüsünü hesaplayıp çıkartan biliyorum hesaplayarak hocam sıkıntıda yok yazıcıyı ve görevlerini de hesaplamak daha uygunluğunu da bilmem gerekiyor hepsini aynı ayna öğrenmek istesem daha iyi olur diye düşünüyorum
    Fakat kafam karisacagindan dolayı parça parça ogrensem daha iyi olur diye düşünüyorum bir yandan caliscam akşam dersleri gorecem. Bir kurs lazım bana Gebze’de oturuyorum bildiğin yer varmı hocam eğitim şarttır bana çelik konstrüksiyon işinde ustabaşı yım
    Boru montajında da. Ustabaşı yım 15 yıldır bu işi yapıyorum kaynakcilik belgede var montajda var belgelerim hocam tekla ve AutoCAD ogrensem yeter bana diye dusunuyorum

    • Merhaba Cevdet bey,

      Öncelikle gayretleriniz ve öğrenme heyecanınızdan dolayı sizi tebrik ederim. Autocad ve Tekla öğrenmeniz yararınıza olacaktır ve bunları öğrendikten sonra Solidworks’ü de öğrenmenizi önemle tavsye ederim. Bununla birlikte Autocad için GESMEK uygun fiyatlı çözüm olabilir, Kaynes Eğitim Kurumları da hem XSteel Tekla ve hem de Autocad kursu alabileceğiniz bir kurum.

      Saygılarımla.

  11. Abi, öncelikle teşekkür ederim. Çok güzel yazmışsın. Sormak istediğim bir şey var. Bu CAD programlarının her birinin kullanım amacı farklı mı? Roket tasarımı için hangisini öğrensem daha iyi olur acaba? Ve son olarak öğrenmem ne kadar sürer?

    saygılarımla =)

    • Merhaba Berivan hanım,

      CAD programlarının kullanım amacı bilgisayar yardımıyla tasarım yapmaktır. Yani aynıdır. Fakat birbirlerine göre üstünlükleri ve eksiklikleri vardır. Mesela Solidworks kolay öğrenilir fakat binlerce parçalı montaj içeren tasarımlarda, yüzey modellemede ya da sac metal işlemede çok yetenekli değildir. Yüzeylerle hızlı bir şekilde çalışmak istediğinde Unigraphics NX ön plana çıkar. Binlerce parçanın olduğu montajlar yapacaksanız ya da sac metalden oluşan tasarımlar yapacaksanız Catia ön plana çıkar. Bunun gibi. Roket tasarımını hepsiyle de yapabilirsiniz ancak roketler sadece mekanik bileşenlerden oluşmadığı için CAD yazılımının yanında başka yazılımlara da ihtiyaç duyacaksınız.

      Saygılarımla.

  12. Cihan bey merhaba;
    Ben ilkokul mezunu 12 yıldır üniversal tezgahlardan başlayarak 3-4-5 eksen cnc dik işleme merkezi operatörülüğü yapıyorum. Manuel programlama yapmayı biliyorum. Haas, Fanuc, Mitsubishi M70/80,Sinumerik ve Heidenhain kontrol panelleri olan cnc tezgahlara hakimim. Sorum şu ;
    Ben Nx öğrenmek istiyorum. Kendime bu konuda rahatlık sağlayacak bir PC edindim ilk iş olarak.
    Malesef ki yakınlarımda Nx Cad&Cam konusunda yardım alabileceğim birileri yok. Kurslara da sıfır bilgi ile gitmek istemiyorum. Yani sadece Nx’i bilgisayarına yüklemiş bilgisi sıfır birisi olarak hangi adımları izlemeliyim? Youtube güzel bir kaynak ama hiç sıfırdan öğretmeye başlayan bir kaynak yok. Ne yapabilirim?

    • Merhaba Mustafa bey,

      Öncelikle azminiz ve başardıklarınız dolayısıyla sizi saygıyla selamlıyor ve ayakta alkışlıyorum. Adresinizi cihan@catiaturk.com adresinize göndermeniz halinde kargo ücreti size ait olmak şartıyla elimdeki NX eğitim video ve dokümanlarını bir DVD’ye kaydederek size gönderebilirim.

      Saygılarımla.

  13. Cihan Bey merhaba

    Benim bir sorum olacaktı tasarım programına catiadan öğrenmeye başlasak sizce olabilir mi? Solidworksü az denecek kadar yüzeysel biliyorum am otomotiv sektöründe çalışmak istediğimden bu şekilde yapsam olur mu bazı kişiler önce solidworks sonra catia diyor sizin bu konuda görüşünüzü almak istedim

    • Merhaba Ahmet bey,

      Önce Solidworks ya da falanca program diye bir koşul yok. Catia otomotiv sektöründe, özellikle de trim yaparken inanılmaz şekilde yaygın olarak kullanılmasına karşı solidworks tercih edilmemektedir. Ayrıca arayüz ve kullanım alışkanlıkları da tamamen farklıdır. Gönül rahatlığıyla Catia öğrenmeye başlayabilirsiniz.

      Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CNC 3 Eksen Freze Tezgahı

CNC Tezgahlarda Veri Aktarım Yöntemleri

Döküm (Casting)

Döküm Metodu