Merhaba Arkadaşlar, Uzun bir aradan sonra tekrar beraberiz. Bu bölümde size tek bir sketch ile modelleme yapmayı anlatacağım. Bu yöntemle aynı eksende çıkartacağımız çizimler için defalarca sketch çizmek yerine tek bir sketch çizerek ve sadece bir kaç ek komutla parçalarımızı modelleyebileceğiz.
Ortaya aşağıdaki gibi birşey çıkacak. Bizim balkonun bir kısmı modelledim örnek olarak =)
Öncelikle ilk yazımızda belirttiğimiz gibi dikkatlice “tam tanımlı” taslağımızı çiziyoruz.
Şimdi sıra geldi bunu modele dönüştürmeye.
Boss – Extrude komutuna tıkladık.
İlk önce basitçe zeminimizi oluşturuyoruz.
Şimdi burada dikkat edilmesi gereken iki husus var.
“Biz her zaman 0 noktasına göre çalışıyoruz. Taslağımızda z eksen referansı olarak bu noktada. Bir başka deyişle cnc programlamada ‘absolute’ olarak tabir edilen şekilde çalışmamız gerekiyor.”
“Diğer bir yöntemde ‘offsetleme’ yöntemi. Bu yöntemde de istediğimiz asıl yüksekliği yazıyoruz. Ama ne zemine çakışmaması için zemin yüksekliği kadar offset veriyoruz.”
Uygulamalı anlatacak olursak. Ben dolabın yüksekliğinin 47mm olmasını istiyorum. 3mm zemin yüksekliği vermiştim. Direkt 50 yazarsam dolabım zeminden itibaren 47mm yükseliğinde olacaktır.
İkinci kısıma örnek vermem gerekirse, ben dolap taslağımın yükseliğine 47mm yazıyorum. Ama offset komutu ile de 3mm yukarıya doğru offsetliyorum.
İki yöntemle de elde edeceğiniz sonuç aynı. Ancak yapacağınız çizime göre hangi yöntemi isterseniz onu kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin yapacağınız işe ve tercihlerinize bağlı.
Ben kafanızın karışmaması için genel olarak size ilk yöntemi öneririm. 0 noktasına göre çalışmak daha kolaydır ve hata ihtimaliniz minimum olur.
Buraya kadar anlattıklarımız tek sketch için geçerli. Ancak birde “offsetleme” yöntemini kullanmamızın kaçınılmaz olduğu yerler var.
Mesela sandalyeyi ele alalım. Ayaklarını aşağıdaki şekilde modelledik.
Şimdide oturacak kısmı modellememiz gerekiyor.
Bunun için mecburen sketchimizi offsetleyeceğiz.
Ve modelimizin bitmiş hali aşağıdaki gibi.
Biz burada çok basit bir modelleme üzerinden anlatım yaptık. Ancak bu yöntemi kullandıkça, kompleks makina parçalarında yada konsept tasarımlarınızda ne kadar çok işe yaradığını ve ne kadar zaman kazandığını göreceksiniz.
Elinizin altında bulunması açısından size part tasarım dosyasını da veriyorum. Ben part dosyasında iki yöntemide kullandım.
Bir daha yazımızda görüşmek dileği ile esen kalın.
Ders ile ilgili dosya için: TIKLAYINIZ
Part dosyasina nasil ulasabiliriz teşekkürle r
Merhaba Erdem bey,
Part dosyası web sitemizin sunucu taşıma işlemi sonrasında silindiğinden dolayı mevcut değildir. Ancak bu uayrı ve hatırlatmanızdan dolayı size teşekkür eder hafta sonunda web sitemize ekleyeceğimizi özür dileyerek belirtiriz.
Saygılarımızla…