in

Sketch Tasarımına Giriş

Full Defined Sketch
Full Defined Sketch

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızla beraber kolay arayüzü ile pek çok alanda kullanılan Solidworks programının sketch püf noktalarını, elimizden geldiğince size anlatmaya çalışacağız. Bu yazı dizisinde sketch çizme, döndürme, yol izletme gibi komutları işlemek yerine, daha çok program ve tasarım mantığı üzerine yoğunlaşacağız, işlerinizi kolaylaştıracak, basit ama işlevsel çözümler üreteceğiz. Giderek gelişen ve belirli bir sistematiği oturtmak isteyen herkesin işine yarayacak bilgiler paylaşayacağız. Fakat bu paylaşımlara başlamadan önce önemli bir hususu belirtmek istiyorum. İnsanlar kendilerine öğretilen onca şeye rağmen, bazı şeyleri kendileri keşfetmedikleri sürece bilgilerinden verim alamazlar. Çünkü hiçbir olay teoriden ibaret değildir. Konu ile ilgili çok basit bir örnek vermek gerekirse, benim size Solidworks’te “tam tanımlı” İngilizcesi “full defined” olan çizim şeklinin önemini anlatmama rağmen çoğu kişi, bunu yapmamanın olumsuzlukları ile karşılaşmadığı sürece, önemsemeyecektir ki, bu son derece doğaldır. Bu tarz şeyler insan olarak doğamızda bulunmaktadır.

Elbette bizlerde Solidworksu A’ dan Z’ ye yalayıp yutmuş insanlar değiliz. Ancak kullanmaya başladığımızdan bu yana, yaşadığımız tecrübeleri, yaptığımız şeyleri, ürettiğimiz çözümleri sizlere aktaracağız.  Bu noktada sizinde eklemek, tamamlamak istediğiniz hususlar olursa yazabilirsiniz.

Önsözün akabinde, ilk konumuza başlayabiliriz.

Tasarıma Giriş:

Günümüzde herhangi bir parça imalata alınmadan önce modellenmekte, gerekli görüldüğü takdirde çalışacağı şartlar, sanal olarak oluşturulmakta, bilgisayar ortamında yerine monte edilerek kontrol edilmektedir. Kurumsal hiyerarşiyi benimsemiş şirketlerde, bu kısımlar departmanlara ayrılmışken, henüz kurumsal olmayan firmalarda bu işlerini hepsini birden tek kişi yürütebilmektedir. Ancak bu büyük yükün taşınması her zaman kolay değildir. Sizden istenilen parçayı modellerken yapacağınız taslak çizim, ondan sonraki aşamalar için büyük önem arz etmektedir.

Altta gördüğünüz çizimde hiçbir problem yoktur. Yükseklik ölçüsünüde verdiğiniz zaman, sizden sonra bu parçaya bakacak olan, ya da üretecek olan kişi mantık olarak hiçbir şekilde zorlanmayacaktır. Bu çizim İngilizcesi “full defined” anlamına gelen tam tanımlı bir tasarımdır.

Full Defined Sketch
Full Defined Sketch

Alttaki çizim ise benim yorumumla sadece “problem”  dir.

Not Full Defined Sketch
Not Full Defined Sketch

Neyi ifade ettiği olmayan bu çizimi başka birisi ile paylaştığınızda, anlatmak istediğinizi anlamayacak, hatta ne yaptığınızı anlamaya çalışırken büyük ihtimalle de tasarımınıza  zarar verecektir. Çizim   tam tanımlı olmadığı gibi “sketch relations” dediğimiz paralellik, diklik vb.. gibi ilişkilerde belirtilmemiştir.  Dikkat ettiyseniz Solidworks programında tam tanımlı olmayan çizgiler mavi, tanımlı çizgiler ise siyah ile gösterilmektedir. Eğer Solidworks programınızın ilk yüklemede gelen ayarlarıyla oynamamışsanız, doğru şekilde tanımlanmış sketch çiziminizin tüm ana çizgileri siyah renkte olacaktır.

Tasarımlarımıza başlarken, bu prensibi oturtmak bize ilk başta zaman kaybettirme gibi gelse de işlerin sürekliliğini göz önüne aldığımızda, bize kazandıracağı zamanı tahmin bile edemeyiz. Hedeflerini yüksek tutan şirketler her şeyden önce işlerinde süreklilik isterler. Siz de çalıştığınız iş yerinde ya da kendi işinizde sürekliliği bu şekilde başlatabilirsiniz.

Bu kısımda anlatacaklarımız bu kadar,

Bir dahaki konuda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Written by Bülent Çolak

Afyon Kocatepe Üniversitesi Makina Resim ve Konstrüksiyon Öğretmenliği Bölümü 2011 yılı mezunuyum. Özel bir şirkette konstrüktif tasarım mühendisi olarak görevime devam etmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Örnek Bir Atölye

İleri İmalat Yöntemleri

Catia Birinci Ders

Sketcher Modülü ile Çalışma