in , ,

Solenoid valf sesleri nasıl önlenir

Gürültülü solenoid valfler bazen sadece bir baş belasıdır, ancak valf arızasını önlemek için ele alınması gereken bazı sorunlara da işaret edebilirler. Bazı valfler düzgün çalışırken bile ses çıkarır, bu nedenle valfin normal çalışıp çalışmadığını veya solenoid valf, kontrol devresi veya tesisatta bir sorun olup olmadığını anlamak önemlidir. En yaygın valf sesi sebepleri aşağıda listelenmiştir.

  • Vızıltı veya uğultu sesi
  • Su çekici
  • Tıkırtı sesleri
  • Pnömatik valf egzozu

Vızıltı veya uğultu sesi

AC gürültü

Alternatif akımla çalışan solenoid valfler, titreşimlerin eşlik ettiği bir ses çıkarabilir. Bazı AC solenoid valf türlerinde yumuşak vızıltı ve hafif titreşimler normaldir. Bunlar, valfin armatürüne etki eden değişken bir manyetik alan üreten alternatif akımın sonucudur. Çoğu solenoid valf, solenoidden akan akımın yarattığı manyetik enerjiyi tamponlamak için kullanılan, genellikle bakırdan yapılmış bir gölgeleme halkası içerir. Akım zirvedeyken manyetik enerjiyi depolayarak ve AC akımı sıfıra yakın olduğunda serbest bırakarak manyetik alanın değişen gücünü yumuşatırlar.

Düşük voltaj

Ancak gürültü veya titreşimler aşırı ise bu bir veya daha fazla soruna işaret edebilir. Olası bir neden, uygun olmayan kontrol sinyali, hatalı kontrol sistemi, hatalı kablolama veya kontrol rölesi arızasından kaynaklanan düşük voltajdır. Düşük voltaj, solenoidin asla tam olarak açılmamasına, açık ve kapalı durumlar arasında salınmasına, anormal titreşimler ve sesli bir uğultu oluşturan bir duruma neden olabilir. Bu arıza, solenoide enerji verilerek ve bunun üzerindeki voltaj ölçülerek, üretici tarafından sağlanan özellikler dahilinde olduğundan emin olarak teşhis edilebilir.

Gevşek veya eksik parçalar

Diğer bir neden, montajdaki gevşek veya eksik parçalar olabilir. Bu durum, bir tıkırtı sesi ile karakterize edilebilir. Tüm parçaların kılavuza göre takıldığı ve tüm bileşenlerin uygun şekilde sıkıldığı doğrulanmalıdır. Valf üzerinde yanlış bakım yapılırsa bu sorun oluşabilir. Bazı bileşenler eksikse, distribütörünüzün kataloğunda uygun bir yedek bulabilirsiniz.

Aşırı basınç veya akış hızı

Bir solenoid valf boyunca aşırı basınç farkı veya çok yüksek akış hızı, bazı valf türlerinde uğultu seslerine neden olabilir. Solenoid valfler, basınç ve akış gereksinimleri göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Giriş ve egzoz boruları, daha düşük akış hızlarına izin vermek için yeterli çapta olmalıdır. Bazı solenoidlerin düzgün çalışması için hız kontrol cihazları gerekir.

Dahili hasar da gürültülü çalışmaya neden olabilir. Bu gibi durumlarda genellikle aşınmış armatür veya hasarlı yaylar suçlanır ve aşınmayla ilgili sorunlardan şüpheleniliyorsa, valf bir profesyonel tarafından incelenmeli ve bakımı yapılmalıdır.

Çok düşük fark basıncına sahip dolaylı kumandalı valfler

Bazı valf tasarımları, valfin kapalı konumdan açılması ve açık durumda kalması için minimum bir basınç farkı gerektirir. Buna dolaylı kumandalı, pilot kumandalı veya servo kumandalı denir. Minimum basınç farkı gereksinimi karşılanmazsa, valf tamamen açılmayabilir veya açık ve kapalı konum arasında hızla rezonansa girerek duyulabilir bir ses çıkarabilir. Bu sorunu önlemek için, solenoid valf veri sayfasındaki minimum çalışma basıncı farkı spesifikasyonuna dikkat edin veya minimum basınç farkı gereksinimleri olmayan bir valf tasarımı kullanın. Bir örnek, doğrudan çalıştırılan bir solenoid valf veya (motor tahrikli) bir küresel valftir.

Yabancı madde

Son olarak, kir gibi yabancı maddeler vananın çalışmasını etkileyebilir. Kireç, özellikle sert su ile kullanılan sistemlerde başka bir neden olabilir. Solenoid valfler, çevredeki havanın sıcaklığından çok daha yüksek olabilecek sıcaklıklarda çalışır. Su ısıtıcılarında meydana gelene benzer bir süreçte, armatürde kalsiyum birikintileri birikerek armatürün yapışmasına ve muhtemelen arızalanmasına neden olabilir. Gürültüler bazen bu sorunun erken bir göstergesidir. Valfler, tasarımlarına bağlı olarak bu soruna az ya da çok bağışık olabilir.

Su çekici

Bir valf açıkken, ortam valften belirli bir hızda akar. Vana hızla kapatılarak akış aniden durdurulursa, hareketli ortamın momentumu nedeniyle basınç oluşur ve bu da kısa bir basınç dalgalanmasına neden olur. Basınç dalgalanması, borulara çekiçle vurulmuş gibi ses çıkaran bir sese neden olur. Bu fenomen, gazların sıkıştırılabilir olması ve valf kapalı olduğu anda kinetik enerjinin bir kısmını absorbe edebilmesi nedeniyle gazlı ortama göre sıvıda daha belirgindir.

Su darbesi problemini çözmek için birkaç yaklaşım vardır. Biri, borunun çapını yükselterek akış hızını azaltmaktır. Bu, ortamın momentumunu azaltır ve sonuç olarak basınç dalgalanmasının maksimum genliğini azaltır.

Diğer bir çözüm ise vananın anında değil kademeli olarak kapanmasını sağlamaktır. Bazıları hızlı durum anahtarlarına sahip olduğundan, solenoid valfleri kullanırken bu her zaman bir seçenek değildir. Açma ve kapama hızı, bir solenoid valfin tepki süresi ile gösterilir. Elektrikli veya pnömatik tahrikli küresel vana anahtarları, solenoid vanalardan önemli ölçüde daha yavaş çalışır.

Üçüncü bir çözüm, basınç dalgalanması tarafından taşınan enerjiyi daha kontrollü bir şekilde dağıtan bir cihaz olan, bazen şok önleyici olarak adlandırılan bir su darbesi önleyici kullanmaktır. Bu cihazlar, bazen bir tarafı kapalı olan bir silindirin içindeki sızdırmaz bir pistonun arkasında bulunan bir hava cebinden oluşur. Basınç dalgalanması, pistonun hareket etmesine, hava cebini sıkıştırmasına ve kinetik enerjiyi ısı olarak dağıtmasına neden olur. Bazı yüksek akışlı uygulamalarda su darbesi etkisini önlemek çok önemlidir çünkü sistemdeki en zayıf noktada kopmalara veya sızıntılara neden olacak kadar güçlü olabilir.

Tıkırtı sesleri

Solenoid valfler açılıp kapandığında tık sesi çıkarabilirler. Gürültü, valfin kendisinden gelebilir veya genellikle valfe akım sağlayan bir röle olan destekleyici devrelerden gelebilir. Çoğu durumda, bu tıklamalar normal çalışma gürültüsü olarak kabul edilir ve önlenmesi zor olabilir.

Bununla birlikte, solenoid hızlı bir şekilde, örneğin her saniye veya birkaç saniyede bir tıklarsa, bu genellikle bir sorun olduğunu gösterir. Çoğu zaman hatalı bir kontrolör veya hatalı kablolamadan kaynaklanır. En iyi yaklaşım, enerji verildiğinde solenoid valf üzerindeki voltajı ölçmek ve spesifikasyonlar dahilinde olduğundan ve birkaç volttan fazla dalgalanmadığından emin olmaktır. Solenoide ilk enerji verildiğinde küçük bir voltaj dalgalanması normal olabilir, ancak hızlı bir şekilde belirli bir değere oturmalıdır. Neden olarak kablolama sorunlarını ortadan kaldırmak için solenoid, kısa kablolar kullanılarak doğrudan kontrolöre bağlanabilir. Bu sorunu çözerse, kablo demetinde bir yerde kısa veya kötü bağlantı aramak iyi bir fikirdir.

Kablolama doğruysa, kontrolör arızalı olabilir veya sorun kontrolör girişlerinden birinden kaynaklanıyor olabilir, örneğin hatalı bir sensör veya solenoid valfi sürekli çalıştıran hatalı giriş kabloları. Her durumda, sorunun temel nedeni bulunmalı ve düzeltilmelidir, çünkü hızlı dönen bir solenoid, artan aşınmaya ve erken arızaya eğilimlidir.

Pnömatik valf egzozu

Endüstriyel uygulamalarda kullanılan bazı pnömatik cihazlarda, sistem basıncını doğrudan çevredeki atmosfere tahliye eden valfler bulunur. Basınca ve akışa bağlı olarak, gürültü oldukça yüksek olabilir ve bazı durumlarda işitme kaybı, kulak çınlaması ve genel stres gibi sorunlardan kaçınmak için işçiler için kulak koruması gerekir. 90 dB’yi aşan ses basıncı seviyelerine sürekli veya tekrar tekrar maruz kalmak zamanla işitme kaybına neden olabilir. Bu etkileri önlemek veya azaltmak için egzoz portlarına pnömatik susturucular veya susturucular takılabilir.

Pnömatik valf egzoz portları tarafından üretilen gürültü, egzoz portundan çıkan türbülanslı havadan gelir. Türbülansa, delikten geçen akıştaki ani bir dalgalanma neden olur. Susturucular, bu işlem sırasında açığa çıkan enerjiyi dağıtarak ve havayı daha geniş bir yüzey alanına yayarak çalışır, böylece ses basıncı artışını azaltır ve genel gürültüyü azaltır. İkincil amaçları, egzoz portunu su ve kir girişinden korumaktır.

Piyasada birkaç farklı tipte pnömatik susturucu mevcuttur. Çeşitli akış dereceleri, karşı basınçlar, gürültü azaltma dereceleri ve bağlantı parçalarıyla gelirler. Çoğu, yağ sisi gibi çeşitli kirleticilerin atmosfere salınmasını önleyen filtrelere sahiptir. Tasarıma bağlı olarak, filtrenin tıkanmasını önlemek için bazı pnömatik susturucuların periyodik bakıma ihtiyacı olabilir.

Written by Cihan Koç

1982 doğumlu ve Çankırılıyım. 2009 Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunu olmakla birlikte kendi yazılım şirketimde çalışmaktayım...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hortum Malzemeleri

Hidrolik silindir nasıl tasarlanır?