Daha önce CAD Nedir? başlıklı yazımda CAM olayını bu yazıma bırakmıştım. Şimdi CAM nedir konusundan devam ediyorum.
CAM (Computer Aided Manufacturing) , bilgisayar destekli üretim demektir. Daha yaygın bir şekilde CNC tezgahları için kod üreten yazılımlara CAM ismi verilmiş olsa da CAM sadece bundan ibaret değildir. Aslında benim şahsi görüşüme göre ERP yazılımları da CAM yazılımı sayılabilir. Çünkü üretim, talaşlı imalattan ibaret değildir. Ve bir proje CAD yazılımıyla tasarlanırken özellikle de montaj resimlerinde ürün ağacı kavramı karşımıza çıkmaktadır. Ve başarılı bir tasarımda montajı oluşturan tüm parçaların malzeme bilgilerine kadar girilmiş olması gerekir. Bu sayede tüm üretim için gerekli olan malzemeleri, operasyonları, gerilme analizlerini ve parça listesini görmek mümkün hale gelmektedir. Dolayısıyla en genel anlamda bilgisayar destekli üretim denildiğinde, tüm üretim aşamalarının bilgisayar yazılımları üzerinde planlanması ve çözümlenebilmesi için CAD ve CAM ayrılmaz bir ikilidir.
Kısa bir girişten sonra CAM in talaşlı üretimdeki terimsel açıklamalarına değinmekte fayda görüyorum:
CAM yazılımlarının tarihi gelişim sürecine baktığımızda bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle bağlantılı olduğunu görürüz. Bunun sebebi için mekanik prensiplerle ve insan gücüyle çalıştırılabilen üretim tezgahlarının zamanla elektrikle çalışan ve bilgisayar ile kontrol edilebilir tezgahlar haline gelmesi CAM yazılımlarını zorunlu hale getirmiştir. Binlerce satırdan oluşan programları insan gücüyle yazmak zorlaştığı gibi karmaşık geometrilere hakim olabilecek matematiksel algoritmaların elle yazılması zorlaşmıştır. Bunun sonucunda güçlü matematiksel fonksiyonlar içeren CAM yazılımları, işlem gücü zamanla artan donanımlara sahip bilgisayarlarda çalıştırılarak en karmaşık yüzeylerin dahi işlenebilir hale getirilmesi CAM yazılımlarıyla kolaylıkla yapılabilir duruma gelmiştir.
Öte yandan ilk başlarda ayrı ayrı kullanıma sunulan CAD ve CAM yazılımları zamanla entegre çalışabilecek şekilde (Solidworks ile entegre çalışan SolidCAM gibi) ya da komple CAD / CAM / CAE çözümü halinde ( CATIA ve UNIGRAPHICS gibi ) kullanıma sunulmuştur. Bu yazılımlardan sitemize de ismini vermiş olan CATIA yazılımı özellikle Havacılık ve Otomotiv sektörü başta olmak üzere sadece bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve bilgisayar destekli üretim (CAM) değil , bilgisayar destekli mühendislik (CAE – Computer Aided Engineering) uygulamalarıyla söz konusu yazılımlar arasında en kapsamlı, en başarılı ve en pahalı çözümü sunmasıyla bilinmektedir.
Bahsettiğimiz yazılımlardan CATIA, Solidworks ve SolidCAM yazılımlarıyla ilgili olarak eğitim materyallerini de bu sitede barındırmayı planlamaktayız. Bu konuyla ilgili olarak hazırlıklarımız devam etmekte olup, o zamana kadar sabırla bizi takip etmenizi tavsiye ederiz.
Son olarak CAM yazılımlarını etkin bir şekilde kullanabilmek için sadece yazılımı etkin bir şekilde kullanmanın yeterli olmadığını hatırlatmak isterim. Bunun yanında ciddi bir CNC tezgah bilgisine, malzeme bilgisine, talaşlı imalat takımlarını seçmek için yeterli donanıma ve de kesme şartlarıyla ilgili tecrübe ve bilgiye sahip olmak gerektiğini de bilmelisiniz. Ayrıca parça bağlama yöntemleriyle, parça işleme mantığına da sahip olmalısınız. Yine tüm bu bahsettiğimiz konularda da zamanla bilgilendirici makalelerimizi web sitemizde yayınlayacağız. Bu yazımı da burada bitirerek, geri bildirimlerinizin bizim için çok önemli olduğunu belirtir, yorumlarınızı beklerim…
selamun aleyküm hocam benim cam programlarıyla ilgili merak ettiğim birkaç konu var. Staj yaptığım yerde talaşlı-talaşsız imalat yapılıyordu ama sadece talaşsız imalat için CNC makinesi kullanılıyordu torna ve frezeler universaldı. Ve ben CAD programını kullandıklarını gördüğüm halde CAM programına rastlamadım. Bunun nedeni CAM programlarının sadece talaşlı imalatta ve sadece CNC torna-freze-tel erozyon için mi kullanıyor olması ?
Aleyküm selam Melih bey,
Evet CAM yaygın olarak talaşlı imalat için kullanılıyor. Bununla birlikte talaşsız imalat yöntemlerinin de kendilerine özel yazılımları mevcuttur.
Saygılarımla…
Tebrik ederim en baştan CAM programları anlamak için yazınızı okudum ve ilk kez sitenizi kullanıyorum. Umarım yazınızda bahsettiğiniz diğer konular hakkında da yazılarınızı yazmışsınızdır. Bilgi paylaşımınız iyi teşekkür eder çok daha iyi işler başardığınızı görmek isteriz.