CAM Nedir başlıklı yazımda ilk olarak bahsettiğim SolidCAM programına bu yazıyla başlıyorum. SolidCAM yazılımının bu güçlü işleme kabiliyetlerinin , hesaplama yeteneklerinin ve çalışma esnekliğinin yanında diğer CAM yazılımlarına kıyasla daha kolay öğrenilebilen ve kolayca kullanılabilen bir CAM programı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu noktada kısa bir tanım yapmak gerekirse; SolidCAM, Solidworks programlarına gömülü olarak çalışan 2,5 eksenden 5 eksene varıncaya kadar her türlü CNC frezeleme ve CNC tornalama işlemlerini yapabileceğiniz bir CAM yazılımıdır.
SolidCAM yazılımı 1984 yılında Dr Emil Somekh tarafından kurulan Solidcam şirketinin ürünüdür. Aynı Solidworks penceresi içerisinde tek pencere mantığıyla çalışır. SolidCAM ekranından Solidworks ekranına geçiş arasında programdan çıkmazsınız. Solidworks içerisinde işlenecek parça üzerinde yapacağınız her türlü geometrik dönüşümleri SolidCAM fark ederek güncelleme özelliğine sahiptir. Bu sayede rahatlıkla çalışmalarınızı takip edebilir tasarım değişikliklerinizi anında uygulayabilirsiniz.
SolidCAM 2.5 Eksen Frezelemeden 5 Eksen sürekli frezelemeye, XZ Eksen tornalamadan 5 Eksen (XYZCB) Tornalamaya kadar tüm imalat süreçlerini destekler.
- 2.5 Eksen Frezeleme,
- i-Machining,
- 3 Eksen Frzeleme (High Speed Machining)
- İleri 3 Eksen Frezeleme (High Speed Surfaces)
- 4\5 Eksen Pozisyonlamalı Frezeleme
- 4\5 Eksen Sürekli Frezeleme,
- Torna ve C Eksen (XYZCB ) Tornalama,
- Back spindle ve Multi taret opsiyonu
- Tel Erozyon Modülü
SolidCAMin Önemli Özellikleri
2.5 Eksen Frezelemede ToolBox opsiyonu: Özel profilleri işlerken zaman kazanmanızı sağlayarak gereksiz takım hareketlerini sınırlar.
SolidCAM ile Takım yolu silme yeteneği : Trimleme komutu sayesinde istemediğiniz takım yollarını silebilir, takım geçişlerini değiştirebilir, takım yollarınızıyönetebilirsiniz.
SolidCAM Makine Simülasyonu Seçeneği : SolidCAM ile hazırlayacağınız işleme programlarını SolidCAM Makina simülasyonu penceresinde izleyerek tezgahınız açısından ortaya çıkabilecek sıkıntıları önceden görebilirsiniz.
SolidCAM Otomatik Unsur Tanıma Yeteneği (AFRM) : Unsur tanıma özelliği 2.5 eksen işlemede modelinizi otomatik tanıyarak çapları boyları ve derinlikleri farklı olan tüm havuz ve deliklerinizi otomatik olarak seçmenizi sağlar.
SolidCAM Kullanıcı tanımlı takım ve takım tutucu belirleyebilme : Kullanmanız gereken her türlü özel takımı SolidCAM yazılımında çizip tanımlayabilirsiniz. Simülasyonla takım hareketlerini izleyebilirsiniz.
SolidCAM Operasyon Raporlama Seçeneği : SolidCAM; yapılan operasyonları, kullanılan takımları, ilerleme ve devir sayıları, takım ofsetleri, fixtür ve bağlama aparatları, kullanıcı tanımlı özel mesajları ve parça ile ilgili daha bir çok bilginin bulunduğu operasyon raporlarını size sunar. Bu sayede üretim verimliliğinizi artırabilirsiniz.
Harici simülasyon desteği: Harici simülasyon desteği parçanızın simülasyonu devam ederken yeni işler eklemenize izin verir. Bu sayede özellikle kalıp parçalarınızın katı simülasyonunu izlerken zaman kaybetmeden yeni işler ekleyebilirsiniz.
SolidCAM Operasyon şablonları kaydetme özelliği : Yaptığınız tüm operasyonlar için işleme şablonları oluşturabilir, takım verilerini bu şablona dahil edebilirsiniz. Bu sayede benzer parçalar için aynı şablonları defalarca kullanabilir Cam yapma zamanınızı azaltabilirsiniz.
SolidWorks konfigürasyonları ile çalışabilme : SolidWorks konfigürasyonları ile çalışarak tüm imalat sürecini adım adım takip edebilir,kullanıcı tanımlı stoklar oluşturabilirsiniz.
Montaj ortamında cam yapma kabiliyeti: SolidCAM ile montaj parçalarınız üzerinde cam yapabilirsiniz. Bu sayade bağlama aparatı ve fixtürler tanımlayabilir, parçanızı düzenleyebilir, yeni parçalar ekleyebilirsiniz. Tanımlanan bağlama aparatlarını katı simülasyon ortamında görebilir ve çarpmaları gözlemleyebilirsiniz.
SolidCAM Tornalama da zengin kesici uç kütüphanesi : SolidCAM tüm standart tornalama takımlarını ve kesici uçlarını kütüphanesinde barındırır. Takım katalogların da yer alan kesici uçlar kütüphaneden seçilebilir, takım tutucular tanımlanabilir.
SolidCAM Makine ID’si tanımlayabilme : SolidCAM içerisinde post dosyanızda izin verilen tüm tezgah özeliklerinizi kontrol edebilirsiniz. Eksen limitleri, devir sayısı ve ilerleme hızları, tabla ve taret opsiyonları , soğutucu seçenekleri , opsiyonel durdurma vb. bir çok özelliğe Makine ID menüsü ile ulaşabilirsiniz.
SolidCAM Ters açı işleyebilme kabiliyeti : SolidCAM 2.5 ve 3 eksen takım yollarında ters açıları kesmenize olanak sağlar. Ters açılar için özel takımlar kullanabilir katı simülasyon da takım hareketlerini ve kesme şartlarını izleyebilirsiniz.Tümçarpmaları görebilir, kontrol yüzeyleri tanımlayabilirsiniz.
SolidCAM 3 Eksen takım yollarını 5 eksene çevirebilme özelliği : HSM ve HSS menüsü ile yapılan tüm 3 eksen takım yollarını tek bir komut ile 5 eksen takım yollarına çevirebilirsiniz. Bu menü sayesinde korkulan bir çok sürekli 5 eksen operasyonunu HSM ve HSS menüsünü kullanarak oluşturabilirsiniz. Bu menü ile takım eksen kontrolleri yapılabilir ve kontrol yüzeyleri tanımlanabilir.
Yorumunuz paylaşımınız için teşekkür ederim güzel bilgiler
bilgi paylaşıldıkça güzeldir
Merhaba Faruk bey,
Ben teşekkür ederim Faruk bey. Yoğun çalışma tempomdan dolayı siteyle ilgilenemiyorum. İlk fırsatta SolidCAM eğitim videolarını da paylaşağım. İlginiz için teşekkür ederiz, her şey vatan için.
Saygılarımla…
Merhaba Cihan Bey.
Öncelikle paylaştığıniz bilgiler icin çok teşekkürler. Ben Almanya’da yasiyorum. 5-6 yil oldu Almanya’ya geleli ve şu an Heidenhain İtnc 530 freze tezgahinda calisiyorum. Ara ara 3D parcalari da yapiyoruz. Ben de bu 3D freze öğrenmek istiyorum. Yani bilgisayarda tasarlayip cnc Heidenhain koduna gecirmek için hangi programi ogrenmem gerekiyor. Solidwors mu yoksa Solidcam mi? Beni bilgilendirirseniz ve cevabinizi E mail ile yollarsaniz cok memnun olurum.
Merhaba Kenan bey,
Öncelikle ilginiz için ben teşekkür ederim. Heidenhain ITNC 530 5 eksen simultane işleme yapabilen bir tezgah olması ve kontrol merkezi hassasiyeti yüksek olması sebebiyle özellikle Siemens NX CAM, HyperMILL ya da WorkNC yazılımlarından birini seçmeniz benim önerimdir. Bununla birlikte Solidworks’ün bütünleşik CAM modülü bulunmamaktadır ancak SolidCAM , Auton Esprit, EdgeCAM, MasterCAM gibi gömülü olarak Solidworks içerisinde çalışabilen yazılımları da kullanabilirsiniz elbette. Ağırlıklı olarak 2,5 veya 3 eksen işleme yapıyorsanız hangi programı en kolay öğrenebilecekseniz onu kullanın derim. Yok eğer ağırlıklı olarak 4 veya 5 eksen simultane işlemeler yapıyorsanız, işlerinizi oldukça kolaylaştırması ve nispeten optimize takım yolları elde etmek açısından ilk saydığım 3 yazılımdan birini tercih etmeniz yararınıza olacaktır.
Saygılarımla…