in , ,

Basınç Anahtarı ve Basınç Vericisi

Sıklıkla basınç anahtarı, sensörler, vericiler veya dönüştürücüler arasındaki farkın ne olduğu sorulur. Çoğu zaman bu terimler birbirinin yerine kullanılır ve farklı şirketler kafa karıştırıcı olabilecek farklı anlamlar kullanır. Bu makalede, bir basınç anahtarını veya vericiyi ne zaman kullanmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacak ince farkları açıklayacağız.

Soldan sağa: mekanik basınç anahtarı, analog basınç dönüştürücü ve entegre basınç anahtarı işlevine sahip dijital basınç dönüştürücü

Basınç anahtarı nedir?

Basınç anahtarları, belirli bir basınç seviyesine ulaşıldığında bir elektrik devresini açar veya kapatır. Birçok uygulama için kullanılırlar. Örneğin, düşük basıncı önlemek veya bir kompresör tankındaki basıncı kontrol etmek için güvenlik amacıyla.

En çok kullanılan tipler, bir membran, bir yay ve bir mikro anahtardan oluşan mekanik basınç anahtarlarıdır. Akışkan membrana (veya pistona) baskı yapar. Yay bir karşı kuvvet uygular. Basınç önceden ayarlanmış bir seviyeyi aştığında, yay, mikro anahtar çevrilene kadar yeterince sıkıştırılır. Kompresörler ve su kuyusu pompaları için özel kompresör anahtarları mevcuttur.

Basınç dönüştürücü, verici veya sensör nedir?

Basınç transdüserleri, vericiler ve sensörler, basıncı elektrik sinyaline dönüştürür. Bir anahtara sinyal vermek yerine, belirli basınç değerini temsil eden sürekli bir elektrik sinyali yayarlar. Basınç şalterlerinden farklı olarak bu cihazlarda mekanik şalter yoktur.

Bu cihazlar, basınç anahtarlarından daha çok yönlüdür ve proses kontrolü, güvenlik veya izleme için kullanılır. Bir uygulama örneği, HVAC sistemlerinde sıvı seviyelerinin izlenmesidir. Diğer bir örnek, araçlarda fren basıncının izlenmesidir.

Transdüserler, genel olarak basınç anahtarlarından daha karmaşıktır. Alçak ve yüksek basınçlar için farklı basınç ölçüm teknikleri kullanılmaktadır. Kullanıcı için genellikle iç tasarımın bilinmesine gerek yoktur. 

Basınç transdüserlerinin çalışması için bir güç kaynağı gerekir. Voltaj çıkışı olan analog cihazların üç pimi vardır. Güç kaynağı için iki pin kullanılır ve üçüncü pin çıkış sinyalini sağlar. Akım çıkışı olan analog cihazlarda genellikle iki pin bulunur. Güç kaynağı ve çıkış sinyali için aynı pinler kullanılır.

Bazı dijital basınç sensörlerinin aynı zamanda bir basınç anahtarı olarak da hareket edebileceğine dikkat edilmelidir. 

Basınç vericileri, dönüştürücüler ve sensörler için farklı ve çelişkili tanımlar kullanan birçok web sitesi ve kitap vardır. Bazı şirketler dönüştürücüleri basit analog cihazlar olarak tanımlarken, vericiler daha karmaşıktır ve dijital bir sinyal verir. Diğer şirketler, voltaj sinyali olan cihazlar için dönüştürücü terimini ve 4-20 mA sinyali olan cihazlar için aktarıcı terimini saklı tutar. ‘Basınç sensörü’ terimi daha geniştir ve bir basınç ileticisi/dönüştürücüsü anlamına gelebilir. Kaynağa bağlı olarak basınç şalterlerine bile atıfta bulunabilir.

Bu tanımlar belirsiz olduğundan ve endüstride sıklıkla farklı şekilde kullanıldığından, vericiler, sensörler veya dönüştürücüler arasında genellikle ayrım yapılmaz. Terimleri birbirinin yerine kullanılır ve çoğunlukla bu cihazlara ‘basınç dönüştürücüleri’ adını verilir. Gerilim ve akım arasında seçim yaparken, uzun kablolarda sinyal kaybına daha az eğilimli olduğu ve bozulmalara ve parazitlere karşı daha az duyarlı olduğu için genellikle 4-20 mA sinyalini önerilir

Basınç anahtarı veya basınç dönüştürücü ne zaman kullanılır?

Basınç şalterleri ve basınç transdüserleri ilk bakışta oldukça benzer görünüyor. Ancak çok farklı tasarım ilkelerine sahiptirler ve farklı amaçlar için kullanılırlar.

Basınç şalterleri, belirli bir basınç seviyesi aşıldığında bir elektrik devresini çalıştırmak için kullanılır. Doğrudan bir akışkan sistemini kontrol ederler ve bir güç kaynağı olmadan çalışabilirler.

Basınç transdüserleri ise basınç seviyesini gösteren sürekli bir sinyal yayar. Devreyi doğrudan kontrol etmezler, ancak bir PLC veya başka bir kontrol cihazı için bir sinyal sağlarlar. İzleme, tahmine dayalı analiz veya süreç kontrolü gibi daha karmaşık uygulamalar için kullanılırlar.

Genel olarak, basınç transdüserleri, basınç anahtarlarından daha pahalıdır. Hedeflerinize ulaşmak için prosesinizde basınç anahtarlarının ve sensörlerin nasıl uygulanacağını belirlemede maliyetler dikkate alınabilir.

.

Written by Cihan Koç

1982 doğumlu ve Çankırılıyım. 2009 Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunu olmakla birlikte, tam zamanlı bir iş yerinde çalışmaktayım. Aynı zamanda yarı zamanlı olarak çizim, tasarım, CAD, CAM, tersine mühendislik alanlarında eğitim, danışmanlık hizmetleri vermekteyim. Talepleriniz olursa iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Basınç Türleri

Basınç Sensörleri ve Havalandırma Deliği